Juiste maat voor uw hoeslaken bepalen

Niets is zo irritant als een hoeslaken dat niet goed past. Als het te ruim is, schuift het mee. Als u zich omdraait ligt u dus op de plooien. Bovendien zal de extra stof er bij een boxspring ook zichtbaar onderuit komen, wat natuurlijk minder mooi is. Als het hoeslaken te klein is, zult u het willen oprekken met het risico dat u het per ongeluk kapot trekt. Een zachtere matras, zeker een topper, zal bovendien gaan krullen bij een te krap hoeslaken. Hoe kunt u dit voorkomen?

Hoekhoogte van het hoeslaken

Voor het bepalen van de juiste maat, kijkt u naar de afmetingen van uw matras. Stel u heeft een matras van 90x200X20, dan is de matras 90 cm breed, 200 cm lang en 20 cm hoog (of dik). Met name de hoogte (of dikte) is belangrijk voor een goede pasvorm. Dit noemen we de hoekhoogte.

Bij een matras tot 20 cm hoogte, past eigenlijk elk standaard hoeslaken. Heeft u een dikkere matras, dan past het ene merk beter dan het andere. In zijn algemeen zijn de goedkopere hoeslakens net iets krapper. Hoeslakens van onze leveranciers, van iets luxere kwaliteit, passen standaard tot 25 cm hoogte. Hoeslakens voor matrassen met een hoekhoogte van 25-50 cm, bestellen we apart voor u. Die laten we op maat maken.

Hoeslaken voor topper

Voor een topper, de zachte dunne matras die boven op een boxspring ligt, koopt u een speciaal hoeslaken. Dit heeft te maken met de snijmaat, zoals dat heet. Als de matras 90×200 cm is, zal de snijmaat van het hoeslaken 100×230 cm zijn. Ruim gesneden stof voorkomt dat het hoeslaken de topper in elkaar trekt of laat omkrullen.

Hoeslakens om een topper vragen ook om een andere stikhoek. Het gaat hier om de wijze waarop de ronding van de hoeken ingestikt wordt. Bij een dikkere matras is dat een soort van flauwe ronding, terwijl de hoek van een dunne topper in een scherpe ronding gestikt wordt. Juist omdat u het niet kunt spannen, wordt het al voorgestikt in de stof.

Hoeslaken met combinatie-maten

Hoeslakens van jersey, een zachte gebreide stretchstof die elastisch is, zijn meestal verkrijgbaar in combinatie-maten, bijvoorbeeld:

  • Hoeslaken van 140/160 X 200. Dat wil zeggen dat dit hoeslaken zowel om een matras van 140 cm breed als om een matras van 160 cm breed past.
  • Hoeslaken van 140/160 X 200/210/220. Dit hoeslaken past dan óók om matrassen met een lengte van 200 cm, 210 cm of 220 cm.

Gewone jersey is rekbaar in de breedte en dubbelstretch kwaliteit jersey kent naast een breedte stretch ook een lengte stretch. Hier zijn de meeste combinaties mogelijk.

Bekijk ons assortiment  Neem direct contact op Vraag kleurstaal aan

Andere blogs die wellicht interessant zijn:

Welke kwaliteit hoeslaken heb ik nodig?
Hoeslakens kopen, hier moet u op letten!
Waarom een molton kopen belangrijk is
Waar moet ik op letten bij het kopen van een goed matras?