Hoeslakens kopen, hier moet u op letten! 

Hoeslakens lijken het minst belangrijke onderdeel van beddengoed. Niets is minder waar. Als de pasvorm niet klopt, ligt u op plooien. En wat dacht u van het gevoel van ‘zandkorrels’ in bed? Dat heeft met de kwaliteit van de stof te maken. Waar moet u precies op letten bij het kopen van uw hoeslaken? We zetten het voor u op een rijtje.

Hoe krijg ik het lekker strak om de matras? 

Gaat u hoeslakens kopen dat wilt u natuurlijk ook dat deze lekker strak om de matras zitten. Hoe strak een hoeslaken om een matras zit heeft met de elasticiteit van de stof te maken. Bij textiel heeft u de keuze uit enkel- of dubbelvoudige stretch. Dubbelstretch hoeslakens spannen zich om de lengte én om de breedte van de matras. Zo blijft het hoeslaken altijd mooi gespannen. Ook al draait u ‘s nachts talloze malen, het laken verschuift niet. Dat slaapt natuurlijk heerlijk.  

Een hoeslaken met alleen lengte stretch gaat in de breedte lubberen of trekt plooien. Bij elke beweging in bed ontstaat wrijving met het hoeslaken. Een niet passend onderlaken kan zelfs de werking van de meest luxe matras teniet doen. Daarom des te meer reden om te letten op de stretch bij het kopen van hoeslakens.  

Hoeslakens kopen, let op de ‘hoekhoogte’. 

Voor een optimale spanning dient u bij het kopen van een hoeslaken rekening te houden met de afmeting van de matras. De lengte, breedte én hoogte. Om een hoeslaken ruim om de hoeken te kunnen spannen, moet je naar de hoekhoogte kijken.  

Hoe weet u of het hoeslaken past?  

  • De meeste matrassen hebben een hoogte (of dikte) van 20-24 cm. Hier past een standaard hoeslaken omheen, met een hoekhoogte tot 30 cm. Door de dubbelstretch kwaliteit spant het laken zich vanzelf strak.  
  • Bij een matrashoogte van 27 cm of meer heeft u een hoeslaken nodig met een hoekhoogte van méér dan 30 cm. Er moet immers nog wel iets te spannen overblijven. 
  • De zogenaamde topper-matras vraagt om een exacte afmeting. Een topper is een dunne zachte matras die op een boxspring ligt. Deze matras is gemiddeld 7-12 cm hoog. Spannen is bij deze matras lastig; de maten van het hoeslaken moeten precies kloppen met de maten van de topper. Dit geldt ook voor de splittopper.  

 Gaat u hoeslakens kopen maar twijfelt u over de hoekhoogte, neem dan gerust contact met ons op. Onze specialisten helpen u graag verder.  

Hoeslakens kopen van sterke kwaliteit, neem dan jersey! 

Als u een hoeslaken wilt kopen dat vol en zacht aanvoelt, kunt u het beste voor jersey met dubbele stretch kwaliteit gaan. Jersey is geen stofsoort maar een bepaalde breibinding. Een Bella Donna jersey hoeslaken is fijnmazig gebreid met dubbel getwijnd garen. Samen met de lange vezels maakt het de stof soepel, sterk en dik.  

Door wrijving van het lichaam op het hoeslaken slijt stof. Bij elke draai in bed haal je als het ware wat vezels naar boven. Die ‘zandkorrels’ noemen we in vaktaal pilling. Dit is het vrijkomen van stukjes vezel. Hoe beter de katoenkwaliteit en de kwaliteit van het breisel, des te minder pilling optreedt. Hoeslakens met een premium label hebben daarnaast een speciale bewerking gehad, het zogenoemde merceriseren. Dit premium jersey hoeslaken kent ook een extra glans. 

Hoeslaken passend bij bed of dekbedovertrek? 

De kleurkeuze van een hoeslaken is heel persoonlijk. De één houdt van neutraal, de ander van kleurrijk. U heeft daarbij twee mogelijkheden bij het kopen van hoeslakens: u kiest een kleur die past bij de kleur van het bed of bij de kleur van het dekbedovertrek. Het is maar net waar u een eenheid mee wilt vormen. Beide varianten zijn gangbaar.  

Om de kleur intens te houden is het belangrijk de hoeslakens op de juiste manier te wassen. Lees meer tips over het wassen van beddengoed in het blogartikel Beddengoed wassen, 5 tips. In het echt zijn de kleuren soms net iets anders dan op het computerscherm of de stalen. Twijfelt u over de juiste kleur, neem dan gerust contact met ons op. Wij zijn u graag van dienst.  

Bekijk ons assortiment  Neem direct contact op Vraag kleurstaal aan

Andere blogs die wellicht interessant zijn:

Welke kwaliteit hoeslaken heb ik nodig?
Juiste maat voor uw hoeslaken bepalen
Beddengoed kopen, waar moet u aan denken? 
Beddengoed wassen, 5 tips.