Beddengoed wassen, wat moet u weten? 

U bent helemaal blij met uw nieuwe dekbedovertrek. De slaapkamer fleurt er echt van op. Bij de eerste wasbeurt echter komen de vragen: hoe behoud ik deze mooie kleuren? Op welke temperatuur moet ik het beddengoed wassen om de huisstofmijt te doden? En is de droger nu een goed idee of niet? Graag delen wij hierover onze kennis met u.

Op hoeveel graden was ik mijn gekleurde beddengoed? 

Op hoeveel graden u het beddengoed wast verschilt per keer. De eerste keer adviseren wij u bij gekleurd beddengoed voor 60 graden kiezen. Waarom? Dit fixeert de kleur. Hiervoor is ruim water nodig; gebruik dus géén energieprogramma. Ook is het verstandig om uw beddengoed de eerste keer apart te wassen. Het kan namelijk nog kleur afgeven. 

Daarna kunt u gekleurd beddengoed op 40 graden wassen. Toch is wassen op 60 graden geen slecht idee. Vanaf 60 graden doodt u namelijk de micro-organismen, zoals bijvoorbeeld huisstofmijt. Dit is een onzichtbaar ‘beestje’ dat bij iedereen in bed zit. Sommige mensen krijgen er zelfs allergische reacties van. En uiteraard wast u kleur bij kleur: u maakt onderscheid tussen donkere en lichte kleuren. 

Op hoeveel graden was ik mijn witte beddengoed? 

Wit beddengoed wordt meestal op minimaal 60 graden gewassen. Volgens de natuurwetten geldt: hoe hoger de temperatuur, hoe hygiënischer. Of het nu om vlekken of om bacteriën gaat, beter dan dit wordt het niet. 

Omgekeerd betekent dit dat u het beste voor wit beddengoed kunt kiezen als bij u de hygiëne voorop staat. Het kan zijn dat u allergisch bent. Maar denk ook aan hotels of instellingen; situaties waar functionaliteit vooral telt. 

Hoe voorkom ik witte strepen in mijn gekleurde was? 

Het is veel gehoorde klacht: ‘witte strepen’ over de stof. Wat kan er dan aan de hand zijn?  

  • U heeft teveel wasmiddel toegevoegd. Onze tip: gebruik liever minder wasmiddel en een hogere temperatuur om de was goed schoon te krijgen. U krijgt dan ook geen witte strepen. 
  • U heeft de wasmachine te vol gestopt. Was moet zich in ruim water kunnen wentelen. Als er in verhouding teveel was in de wasmachine zit, kan het wasmiddel en het water zich niet goed mengen. Ook dan laat het wasmiddel witte strepen achter. 

Beddengoed wassen, welke wasmiddelen en wasverzachter? 

Uiteraard doen we geen uitspraken over merken. Wel adviseren we om bij gekleurde was voor een fijnwasmiddel te kiezen. Zeker bij beddengoed met mooie prints en intense kleuren. In een fijnwasmiddel zit namelijk geen bleekmiddel. Zit er wel bleekmiddel in uw wasmiddel, zullen de kleuren gaan vervagen.  

Wasverzachter maakt stoffen zachter maar ook vettiger. Hierdoor neemt de vochtopname af. Aangezien beddengoed juist ook vocht moet absorberen, adviseren wij om voor optimale zachtheid de droger te gebruiken. 

Beddengoed drogen, op hoeveel graden? 

Drogen is dus prima, maar wel op lage temperatuur. Dit is het behoud van de stoffen, zeker van de fijnere en kleurrijke materialen. Vaak heeft uw droger daar speciale programma’s voor.  

Tijdens het wassen van beddengoed worden overtollige stofvezels losgemaakt. Bij het drogen komen deze vrij. U weet wel, die pluizen die u uit de droger moet verwijderen. Dat maakt de was zachter, zonder dat u wasverzachter hoeft te gebruiken. Het is belangrijk de droger niet te vol te laden. Het beddengoed heeft ruimte nodig om de vezels af te voeren. 

Persoonlijk advies over het wassen van uw beddengoed

Hopelijk zijn uw vragen voor beddengoed wassen hiermee beantwoord. Mist u nog specifieke informatie? Neem dan gerust contact met ons op. We zoeken het graag voor u uit.

Bekijk ons assortiment  Probeer nu Bella Donna met een welkomstkorting Vraag kleurstaal aan

Andere blogs die wellicht interessant zijn:

Beddengoed wassen, 5 tips
Hoe kan ik een molton het beste wassen en drogen?
Welke kwaliteit hoeslaken heb ik nodig?
Juiste maat voor uw hoeslaken bepalen