Wat is het verschil tussen dons, polyster en wol?

Dons, polyester en wol zijn verschillende materialen die men gebruikt voor onder andere kussens en dekbedden. Ze hebben ieder hun eigen unieke eigenschappen en kunnen u helpen bij het maken van de juiste keuze wanneer u op zoek bent naar een goed passend hoofdkussen of dekbed.

Polyster

Polyster is een kunststof vezel. Wanneer het om een holle vezel gaat kan dit het vocht transporteren. Dat betekent dat het eerste vocht wordt opgenomen. Polyster wordt dikwijls gekocht door mensen met allergieën omdat men dit vaker kan wassen. Polyester is ook prijsgunstig. Bij een dekbed is niet alleen de vulling van belang, ook het materiaal van de buitenkant en het stiksel bepalen mede de souplesse. Er zit heel veel verschil in kwaliteit wanneer het om polyester dekbedden gaat.

Dons

Dons heeft van zichzelf souplesse en valt dus direct beter om u heen. Een donzen dekbed of hoofdkussen biedt ook meer veerkracht dan een synthetische variant. Dons is een natuurlijk materiaal, licht van gewicht en heeft een vochtregulerende en isolerende werking. Hoe groter het donsje, des te meer veerkracht heeft het in zich. Dit betekent dat minder gewicht nodig is voor een zelfde isolatie. Dit is iets om qua duurzaamheid rekening mee te houden. Een goed donzen dekbed is ook wasbaar en goed voor mensen met allergieën. Dat komt omdat dons een droge warmte geeft waardoor dit geen prettige leefomgeving is voor bijvoorbeeld huisstofmijt.

Wol

Wol is uiteraard ook een natuurlijk product. De unieke eigenschap van wol is dat het enorm goed vocht op kan nemen. Bij een wollen dekbed wordt vaak het gewicht als nadeel gezien. Het scheelt zomaar een kilo met een donzen dekbed bijvoorbeeld. Maar er zijn natuurlijk ook mensen die dit juist als prettig ervaren. Veel mensen die bewust met de natuur omgaan kiezen voor een wollen dekbed. Maar ook een kameelharen dekbed behoort tot de opties, zelfde eigenschappen minder zwaar. Voordeel van een natuurproduct, zoals wol of dons is dat het snel behaaglijk is omdat het uw temperatuur overneemt.

Laat u informeren of dons, polyester of wol het beste bij u past

Bent u nog niet zeker  wat voor u de beste keuze is? Laat u zich gerust verder informeren. Onze adviseurs vertellen u graag meer over de verschillende gradaties van dons of de verschillen tussen lam en schaapswol. Kom gerust eens naar onze winkel in Boxmeer. Wilt u er zeker van zijn dat een van onze specialisten voldoende tijd heeft om u te adviseren? Maak dan nu vrijblijvend een afspraak via de onderstaande button.

Bekijk ons assortiment  Neem direct contact op Vraag kleurstaal aan

Andere blogs die wellicht interessant zijn:

Vijf tips voor het selecteren van een goed hoofdkussen
Beddengoed kopen, waar moet u aan denken?
Welke kwaliteit hoeslaken heb ik nodig?
Moet u nieuwe lakens eerst wassen?